Karlshamnsbostäder planerar att sälja sina lägenheter i Asarum. Foto: Jerker Hagman/SVT

Karlshamnsbostäder vill sälja nästan 200 lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Sälja 192 lägenheter för att bygga nytt. Det planerar Karlshamnsbostäder.

– En dålig idé, säger oppositionsrådet Per-Ola Mattsson (S).

– En bra strategi, säger kommunalrådet Magnus Gärdebring (M).

Det kommunala bostadsbolaget Karlshamnsbostäder tog ett styrelsebeslut på torsdagen om att inleda försäljning av 192 lägenheter i Asarum. Pengarna från försäljningen ska användas till att bygga nytt.

Beslutet får dock kritik från oppositionen i Karlshamn.

– Den privata aktör som tar över vill få igen pengarna och ha större avkastning. Det betyder ökade hyror eller minskat underhåll. Därför tycker vi att det är en dålig idé. Dessutom räcker pengarna från försäljningen av 200 lägenheter till att bygga 50 nya. Det är en dåligt utväxling, säger oppositionsledaren Per-Ola Mattsson (S).

Karlshamns oppositionsledare Per-Ola Mattsson (S) kritiserar försäljningen. Foto: Jerker Hagman/SVT

Vem ska bygga nytt?

Karlshamns majoritetsledare Magnus Gärdebring (M) konstaterar att den planerade försäljningen är i ett tidigt skede och måste i ett senare skede godkännas av kommunfullmäktige. Men han välkomnar planerna.

– Det har även tidigare varit en bra strategi att sälja tillgångar för att frigöra kapital för att bygga nytt. Det är en pusselbit och alla sådana förslag är välkomna. Det är speciellt viktigt att Kabo bygger nytt när vi går in i en period när det inte byggs så mycket. Min fråga till oppositionen är hur de har tänkt att vi ska bygga fler bostäder om Kabo inte får sälja lägenheter, säger Magnus Gärdebring (M).

– Det är bättre att låta det privata näringslivet bygga lägenheter, svarar Per-Ola Mattsson (S).

Karlshamns majoritetsledare Magnus Gärdebring (M) välkomnar en försäljning. Foto: Jerker Hagman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.