Sistaårseleven Liv Nilsson Rapping visar stolt upp sin uppsats, som nu tagit henne hela vägen till landslaget i forskning. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Karlshamnseleven uttagen till landslag – i forskning

Publicerad

Gymnasieeleven från Karlshamn, Liv Nilsson Rapping, har blivit uttagen till Sveriges landslag i forskning. Efter hennes gymnasiearbete om kläders miljöpåverkan ska hon nu få tävla i Forsknings-VM senare i vår.

Liv Nilsson Rapping från Asarum går sista året på naturprogrammet på Vägga gymnasieskola i Karlshamn. Som gymnasiearbete studerade hon kläders miljöpåverkan – men inte visste hon, att hon genom sin rapport skulle bli en del av landslaget i forskning.

– Jag tittade inte ens på prisutdelningen, för jag tänkte att det inte fanns någon chans att jag skulle vinna, säger hon.

Ska tävla i VM

Hon skickade in sitt gymnasiearbete efter rekommendation av sin handledare Louise Rietz, till Forsknings-SM som är landets största vetenskapsmässa för unga forskare. Liv Nilsson Rapping gick vidare till semifinal och senare final, och valdes sedan ut med 14 andra ungdomar, som de mest lovande talangerna inom vetenskap.

– Jag är nog faktiskt i chock fortfarande, det är helt sjukt att jag kunde vinna, säger Liv.

I maj månad ska hon få vara med i Forsknings-VM som en del i forskarlandslaget. Då kommer olika jurypersoner att läsa hennes gymnasiearbete och bedöma det och andra bidrag.

– Det ska bli kul och lärorikt att höra vad andra deltagare har forskat om för intressant.

I klippet ges mer information om Livs rapport om hur lyocell är miljövänligare än bomull

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.