Karlshamnsverket eldar igen – för att stötta Polen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan klockan fem i morse är det oljeeldade Karlshamnsverket igång för att stötta Polen, som under måndagen inte klarar av sin egen elförsörjning.

Analyser visar att Polen inte kommer att kunna klara av den egna elförsörjningen under vissa timmar på måndagen. Landet har därför bett om stöttning från sina grannländer, inklusive Sverige, skriver Svenska kraftnätverk i ett pressmeddelande. 

– Även om Sverige beräknas ha en relativt hög förbrukning under måndagen så kommer det finnas möjlighet att stötta Polen om inget oförutsett inträffar, säger Pontus de Maré, driftschef på Svenska kraftnät.

”Sitter ihop elektriskt”

Samtidigt som Karlshamnsverket nu producerar el till Polen, är just Polen ett av de länder som Sverige importerar el ifrån.

– Hela Europa sitter ihop elektriskt. I går såg det först ut som att Polen skulle exportera el till oss, när elmarknaden fick sitt utfall. Men på eftermiddagen såg man att man inte hade tillräckligt med reserver i Polen. Och då agerar vi för att stötta dem, säger Erik Ek, strategisk driftschef på Svenska kraftnät till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.