Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Mona Persson, koordinator på Blekinges första IB-skola, International School of Karlskrona, menar är den stora fördelen med en internationell skola. Foto: SVT

Karlskrona först i länet med internationell skola

Uppdaterad
Publicerad

International School of Karlskrona, som finns på Wämöskolan, blir först i Blekinge med IB-programmet. Där sker all undervisning på engelska och ser likadan ut över hela världen.

Här går drygt 100 elever från hela världen. Skolan som startade redan 2018 under namnet Karlskrona internationella grundskola, blev i januari en auktoriserad IB-skola – vilket innebär att man följer samma läroplan som flera tusen andra skolor världen över.

Något som fungerar som en fast punkt i vardagen för familjer som flyttar jorden runt.

Skapar trygghet

– Det ger en hög igenkänningsfaktor och en trygghet för elever som är vana att byta skolor. Tanken med IB-skolan bygger på att skapa globala medborgare, säger Martin Andersson, rektor för ISK och Wämöskolan i Karlskrona.

Även skolans pedagoger kommer från olika länder.

— Det skapar ett ”home away from home”, säger Mona Persson, koordinator på ISK, som själv arbetat på IB-skolor i bland annat Kina.

Kan växa

Idag är IB-programmet tillgängligt från förskola till högstadiet. Till hösten planerar även Ehrensvärdska gymnasiet att öppna ett IB-program i Karlskrona.

Se mer i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör familjen Rosenberg från Sydafrika berätta om livet i Karlskronas skärgård. Foto: SVT

IB står för International Baccalaureate, en undervisningsform som grundades i Schweiz på 1960-talet. Undervisningen sker helt på engelska och både kurser och prov ser likadana ut på de tusentals IB-programmen världen över.

Utbildningen är tillgänglig från 3 till 19 års ålder, men är i Sverige kanske mest känt på gymnasienivå. Mycket i undervisningen handlar om lärande genom ett kreativt och kritiskt tänkande.

Källa: Karlskrona kommun, Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.