Karlskrona – Fridlyst ödla leker där köpcentrum planeras

Uppdaterad
Publicerad

Den fridlysta sandödlan finns i det område där Karlskrona kommun planerar att bygga ett köpcentrum. Nu vill Länsstyrelsen att kommunen utreder hur man ska ta hänsyn till ödlan.

– Jag har själv sett att den finns där, säger Annika Lydänge som är den på Länsstyrelsen i Blekinge som tidigare har inventerat sandödlans utbredning i länet. Ingen vet exakt hur stort området är där den finns.

Sandödlan är en fridlyst art som hotas av utrotning. Enligt lagen måste därför deras vilo- och lekplatser fredas.

Karlskrona kommun håller på att ta fram en detaljplan för området där den gamla Stadsträdgården nu ligger. Tanken är att det ska beredas plats för både handel och kontor. Kommunen har i det inledande skedet gjort en behovsbedömning som Länsstyrelsen fått ha synpunkter på, och det är där frågan om sandödlan kommit upp.

– Vi kommer förstås att ta hänsyn till sandödlan i den fortsatta planeringen, säger planarkitekt Sandra Högberg på Karlskrona kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.