Karlskrona inför bevattningsförbud. Foto: TT

Karlskrona inför bevattningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Efter det senaste årets torka är grundvattennivåerna mycket låga i Karlskrona. Från och med i dag införs därför bevattningsförbud i flera orter.

Det handlar om Fågelmara, Kristianopel, Brömsebro, Jämjö, Ramdala, Holmsjö, Nävragöl, Strömsberg, Spjutsbygd och Saleboda. Här införs restriktioner.

”Grundläggande behov”

”Det kommunala vattnet i de angivna områdena får endast användas för grundläggande hushållsbehov som matlagning, dryck och hygien”, skrev Karlskrona kommun på sin hemsida tidigt på fredagsmorgonen.

Förbudet gäller till exempel mot att fylla pooler, tvätta bilen och vattna gräsmattor. Det finns ingen tidsgräns för förbudet, som gäller tills vidare.

Senaste årets torka

Orsaken är det senaste årets torka, som sänkt grundvattennivåerna i Karlskrona till mycket under det normala. Bristen gäller i hela kommunen och för att inte fler områden ska få bevattningsförbud uppmanar Karlskrona kommun till sparsamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.