Vrakfynd i Karlskrona örlogshamn 2016, förmodligen fartyget Blekinge. Foto: Jim Hansson Sjöhistoriska museet

Karlskrona kan få en ny dykpark vid gamla skeppsvrak

Uppdaterad
Publicerad

Fler gamla skeppsvrak på havsbottnen ska bli tillgängliga för intresserade. Nu samarbetar Karlskrona kommun och länsstyrelsen om att starta en dykpark vid sjunkna fartyg i skärgården.

Det är inte bara det sjunkna skeppet Gribshunden utanför Ronneby som från havsbottnen vittnar om Blekinges historia. Många skeppsvrak i Karlskrona skärgård kan bli mer tillgängliga som dykmål.

Det konstaterar Karlskrona kommun och Länsstyrelsen i Blekinge län som nu därför samarbetar om att starta en dykpark vid gamla skeppsvrak, rapporterar Sydöstran. Platsen för den planerade dykparken är Djupasund mellan Tjurkö och Sturkö, där det finns ett 15-tal sjunkna skepp att utforska.

Skjuter till pengar

Kommunstyrelsen i Karlskrona ska på tisdag besluta om att skjuta till 325 000 kronor till projektet och länsstyrelsen står för 650 000.

Enligt Sydöstran framhåller initiativtagarna till projektet att planerna sammanfaller med Flottans 500-årsjubileum 2022 och Världsarvets 25-årsjubileum 2023.

Se klippet för ett exempel på ett vrakfynd som gjorts i Karlskrona, i det här fallet handlar det om vraket under Marinmuseum som tros vara örlogsskeppet Prins Carl från 1684.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer