Foto: Arkiv

Karlskrona sjukhus tvingades gå i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Åtminstone åtta större sjukhus har gått i stabsläge sedan nyår, skriver Svenska Dagbladet. Bland dem finns Blekinge läns sjukhus i Karlskrona.

Att ett sjukhus går i stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen. Det kan leda till att planerade behandlingar skjuts upp och att personal beordras att arbeta övertid.

En orsak till att gå i stabsläge är personalbrist vilket leder till stängda vårdplatser.

Hans Karlsson, chef för vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och Landsting, tror att en förklaring till att det verkar bli vanligare med stabsläge är att sjukhusledningar har en bättre beredskap för att störningar kan inträffa.

-Jag tror att det är vanligare i dag att man är förutseende och säkerställer att man kan klara driften om något skulle hända, säger han till TT.

Karlsson säger att andra orsaker än personalbrist till att gå i stabsläge kan exempelvis vara en stor olycka, kraftigt snöfall eller problem med strömförsörjningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.