Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att hitta fler hem erbjuder Karlskrona kommun sina anställda ett års tjänstledighet. I klippet berättar enhetschef Petra Jonskog om satsningen. Foto: SVT

Karlskrona inför ny form av familjehem – ska hjälpa barn och ungdomar

Publicerad

Karlskrona kommun satsar på en ny typ av placeringsform för barn och ungdomar, behandlingsfamiljehem, som beskrivs som en effektivare insats. För att snabbt få fler hem erbjuds kommunens personal ett års tjänstledigt om man vill ställa upp.

Behandlingsfamiljehem ska enligt Karlskrona kommun vara mer effektiv än HVB-hem där barnen bor samlade i grupp.

– Själva metoden som vi använder har vi plockat ut från Socialstyrelsen, vad de rekomenderar. Det som är mest effektivt är att man jobbar på bred front i ungdomens sammanhang, säger Petra Jonskog, enhetschef för familjehemsenheten.

Insatser på hemmaplan

Tanken med familjebehandlingshem är att insatsen ska ske i barnet eller ungdomens hemstad, i nära samarbete med den biologiska familjen och andra instanser.

– Vi kommer jobba på bred front både med skola, kamrater, fritidsaktiviteter och ungdomen själv, säger Petra Jonskog.

Det finns utbredd gängkonflikt i Sverige där gärningsmännen kryper ner i åldrarna, är det här ett sätt att förebygga det?

– Vi tror ju på det här att man behöver ge mycket insatser i rätt tid för att bryta det här beteendet, så att ungdomen eller barnet får rätt förutsättningar för att förändra sig.

Hoppas att fler ska ansöka

Alla kan ansöka om att bli behandlingsfamiljehem och för att lyckas med satsningen har Karlskrona kommun nu erbjudit sina anställda upp till ett års tjänstledighet ifall de skulle vilja ta in ett barn.

Spela klippet för att höra om kommunens satsning för att värva behandlingsfamiljehem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.