Bilder på Harry R:son Svensson och den toalett som fångarna gemensamt delade på i cellen. Bilderna togs i smyg med en mobiltelefon. Foto: Privat

Harry, 43, fängslad på paradisön: ”En mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

Drömresan till Bali slutade i en häktescell för forskaren Harry R:son Svensson från Karlskrona.

Efter en livlig diskussion med en krögare greps han av den lokala polisen och låstes in i 19 dagar i en cell tillsammans med flera andra fångar.

– Helt ofattbart, säger han.

För 43-åringen från Karlskrona slutade den månadslånga semesterresan till Indonesien i en mardröm. På en restaurang hamnade Harry R:son Svensson i en livlig diskussion med personalen gällande en svarttaxi han inte ville boka.

– Jag ifrågasatte varför jag inte kunde boka med ett officiellt taxibolag. Då ringde ägaren polisen och jag och min hustru flydde från platsen, säger han.

En stund senare greps han av polis och låstes in i en häktescell med stengolv.

– Vi var fem personer på sex kvadratmeter och jag sov på en insmugglad handduk, direkt på golvet.

Misstankarna mot honom gällde misshandel, då en restauranganställd uppgett för polisen att han blivit slagen av svensken.

Köpte sig fri

Harry R:son Svensson, filosofie doktor i historia, var på resa tillsammans med hustrun Ann-Louise Trulsson, till vardags präst i Karlskrona stadsförsamling. Paret har gjort många och långa resor genom åren.

– Jag har varit i närmare 50 länder och aldrig mött problem, säger han.

Efter 19 dagar släpptes 43-åringen fri, men då hade hustrun via advokaten på Bali betalat 150 000 kronor.

– Kontanter och guld krävdes för att få ut mig. Dessutom har jag nu beställt dokument från ambassaden som visar att anklagelserna mot mig var falska. De togs tillbaka omgående, men ändå fick jag sitta kvar, säger Harry R:son Svensson.

Sömnproblem

Sedan några dagar är han tillbaka i Sverige och i hemmet på Senoren utanför Karlskrona. Han har kontaktat sitt försäkringsbolag för att få svar om det retroaktivt går att få ersättning för kostnaderna som uppstod i samband med att han frisläpptes.

– Vi får se vad som händer. De kände inte till något liknande fall.

I går var 43-åringen på läkarbesök för att undersöka om han dragit på sig sjukdomar eller smitta under sina dygn i fängelset.

– Jag drömmer mardrömmar och vaknar mitt i natten. Jag har en väldigt oregelbunden sömn.

Foto: Privat

UD informerade

Linn Duvhammar vid UD:s presstjänst bekräftar att departementet fått information om ärendet.

– Mannen ska ha släppts fri den 12 oktober och därmed är det avslutat för vår del.

Enligt UD sitter ungefär 200 svenska medborgare fängslade utomlands misstänkta för både grova brott och enklare förseelser.

Men att det skulle vara särskilt riskfyllt att fängslas på just Bali har UD inga indikationer på.

– Nej, vi ser ingen anledning att avråda någon från att resa dit av den anledningen, säger Linn Duvhammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.