Oppositionsrådet, Camilla Brunsberg (M), tycker att det är viktigt att uppmärksamma justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på problemet med de långa väntetiderna. Foto: SVT

M i Karlskrona vill ta passkaoset till justitieministern: ”Katastrofalt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har de långa väntetiderna för att förnya pass i Blekinge nått en politisk nivå. Oppositionsråd i Karlskrona, Camilla Brunsberg (M), bjuder in S till att skicka ett gemensamt brev till justitie- och inrikesministern. Men kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S) menar att ett första steg är att prata med polischefen om situationen.

Moderaterna i Karlskrona vill att de tillsammans med Socialdemokraterna ska lämna in en skrivelse till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), för att påtala de orimligt långa väntetiderna för att få ett pass i Karlskrona.

– Att människor inte kan lämna landet på grund av de långa väntetiderna är en integritetskränkning. De första tiderna för att få ett nytt pass finns i slutet av oktober. Det här är en rättsosäkerhet som vi inte kan acceptera, säger Camilla Brunsberg (M).

Hon menar att det är viktigt att Johansson (S) uppmärksammas på problemet. Till skrivelsen bjöd Brunsberg (M) in kommunstyrelsens ordförande, Sandra Bizzozero (S).

– Jag tror att det är viktigt att vi moderater tillsammans med det politiska styret visar hur katastrofalt läget är för alla dem som är i behov av ett pass, säger Camilla Brunsberg (M).

Om Bizzozero (S) inte vill vara med på skrivelsen kommer Camilla Brunsberg (M) lyfta det i kommunstyrelsen, där hon tror det finns majoritet och att fler tycker de ska lyfta problemet.

Tar kontakt med polischefen

När SVT Nyheter Blekinge når Sandra Bizzozero (S) på kvällen föreslår hon istället att bjuda in Brunsberg (M) till att ta kontakt med chefen för polismyndigheten i Karlskrona som ett första steg.

– Vi har ju en god samverkan med polisen här så det vi behöver göra i ett första steg är att prata med dem, prata om problemen med de långa väntetiderna och fråga vilka åtgärder de tänker vidta för att säkra upp denna processen, säger Bizzozero (S).

Men S-ledaren håller med oppositionsrådet om att det rådande läget får konsekvenser.

– Om det är långa väntetider så påverkar det våra invånare här och det kan också påverka våra företagare att utföra jobb utomlands till exempel, säger hon.

Under onsdagen skickade partierna ett gemensamt brev till lokala polisområdeschefen Hans Kjaersgaard i Karlskrona, i hopp om att kunna ha en dialog om väntetiderna.

– Karlskrona kommuns ledning önskar snarast få kontakt med ansvariga inom Polismyndighetens region syd för att hitta tid för ett möte där vi tillsammans kan klargöra nuläget och diskutera möjliga lösningar för att komma till rätta i denna allvarliga fråga, skriver Camilla Brunsberg (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.