Allt fler unga blekingebor väljer bort sommarjobb inom äldreomsorgen, vilket bekymmrar kommunerna. För att locka till sig fler har Karlskrona börjat synas på tiktok.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler unga blekingebor väljer bort sommarjobb inom äldreomsorgen, vilket bekymmrar kommunerna. För att locka till sig fler har Karlskrona börjat synas på tiktok. Spela klippet för att höra om några av Karlskronas 17 och 18-åringar kan tänka sig att jobba med äldre. Foto: Karin Karltun/SVT

Karlskronas drag för att locka unga till äldreomsorgen – synas på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Varje sommar är det en utmaning att få till sommarbemanningen på länets äldreomsorger. Med drygt en månad kvar till semesterstarten har ingen av Blekinges kommuner lyckats fylla sina platser. I Karlskrona har man tagit jobbannonserna dit ungdomarna hänger.

– Vi har ett lite nytt grepp i år med Tiktok, säger Julius Ranonis Svensson, enhetschef för IT och kompetens på Karlskrona kommun.

Det tycks vara en nedåtgående trend att allt fler ungdomar väljer bort att arbeta inom äldreomsorgen.

– Det skiftar lite i samhället, hur ungdomarna ser på arbetsgivarens roll och vad de vill ha, säger Julius Ranonis Svensson.

I Karlskrona kommun har det blivit allt svårare att fylla de 550 arbetsplatserna som behövs för sommarbemmaningen och för att försöka lösa problemet har de nu gjort en satsning med att synas på appen Tiktok.

Samma utmaning i fler kommuner

Även andra kommuner i Blekinge har valt att satsa mer på sociala medier för att fylla sina vikarieplatser.

– Vi har försökt marknadsföra oss så mycket som möjligt. Vi har startat en ny facebooksida, Jobba i Olofströms kommun, som fått ganska stor spridning, säger Johan Hemmeny HR-specialist på Olofströms kommun.

Inte heller Karlshamn är helt klara med bemanningen inför sommaren.

– Det saknas lite på varje område, säger Anna Ardegård, verksamhertschef för särskilt boende.

Spela klippet för att höra om Karlskronas satsning på sociala medier

Automatkörkort ställer till det

Även Sölvesborg har jobbat med sociala medier och riktade annonser. Förutom att hitta arbetsvilliga ungdomar har de även upptäckt ett annat problem.

– Det är färre med körkort som söker och de flesta har automatkörkort, så där måste vi ställa om, säger Lina Svensson på bemanningsenheten.

Likadant ser det ut i Ronneby som också har svårt att få folk till hemtjänsten med automatkörkort.

– Vi har faktiskt haft ganska många sökande, men jobbet har blivit tuffare så vi ställer nog lite högre krav, säger Maria Sevestedt, verksamhetschef för särskilt boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.