Skolor ger högre betyg än resultaten från nationella proven visar. Foto: TT

Karlskronas friskolor är generösa med betygen

Publicerad

Friskolor i Karlskrona sätter högre betyg än vad eleverna är värda enligt de nationella proven, och är mer generösa med betygen än vad kommunens skolor är. Det rapporterar P4 Blekinge.

Friskolan Galären, Svettpärlan och Karlskrona Montessorifriskola ger högre mattebetyg än vad resultaten i de nationella proven visar. Skillnaderna mellan betyg och provresultat är större på Karlskronas friskolor än på kommunens skolor.

– Skolverkets utredningar visar att friskolor generellt sätter generösare betyg, säger Jonas Sandqvist, som är undervisningsråd på Skolverket, till P4 Blekinge Sveriges Radio.

Svettpärlans rektor Mia Bark håller inte med om att skolan sätter för höga betyg.

– Vi sätter inte orättvist höga betyg utan följer lagen som säger att du ska använda all tillgänglig information om eleven vid betygsättningen, säger Mia Bark till P4 Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.