Tiara Norlin, som tog emot Karlskrona kommuns kulturstipendium förra året, debuterar nu med en barnbok. Foto: SVT

Kulturpristagare ger ut könsneutral barnbok

Uppdaterad
Publicerad

Hon tog emot Karlskrona kommuns kulturstipendium 2019. Nu debuterar Tiara Norlin med sin barnbok – som enbart använder sig av pronomet ”hen”.

– Syftet med utgivningen är att öka mångfald och jämställdhet i barnlitteraturen, säger hon.

Boken “Bus och Gos – Tusse på äventyr”, skrevs initialt som ett skolprojekt när Tiara gick på gymnasiet och hendebatten var högaktuell. Hon bestämde sig för att skriva en barnbok som enbart använder pronomen “hen” för att normalisera och förenkla användningen av ordet.

Startade eget förlag

Tack vare kulturstipendiet på 15 000 kronor har Tiara Norlin kunnat lägga fullt fokus på att bygga upp förlaget och gjort en total omarbetning av bokens manus och illustrationer. Nu börjar den bli klar, och utgivningen är planerad till december i år.

– Efter all den tid som jag har lagt på att skapa boken och planera inför utgivningen är det svårt att greppa att min bokidé snart kommer att bli verklighet. Det känns helt overkligt att det äntligen händer, säger Tiara Norlin.

Boken handlar om Bus och Gos, två snälla monster som bor under sängen i ett barnrum. På nätterna kommer de fram för att leka. En natt upptäcker de en dammråtta som springer omkring och leker. Dammråttan Tusse är mycket nyfiken av sig, men inte så försiktig. Bus och Gos måste se till att hen inte väcker det sovande barnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.