Så här ska bilderna från webbkameran se ut när den är vänd åt rätt håll. Foto: Karlskrona kommun

Karlskronas webbkamera var felvänd

Uppdaterad
Publicerad

Webbkameran på Rådhuset i Karlskrona ska visa en vacker vy över Stortorget.
Men kameran fick en knuff och under flera veckor såg besökarna bara himmel.

Karlskrona kommun har två webbkameror, en på Rådhuset och en på Bryggareberget. Den som är nyfiken på hur stan ser ut kan gå in på Visit Karlskrona och se vackra bilder över stan som uppdateras varje minut.

Men kameran på Rådhuset som vanligtvis ska visa ett kullerstensbelagt Stortorg var felriktad under flera veckor – utan att ansvariga på kommunen upptäckte det.

– Det missade vi fullständigt. Det var helt tokigt, säger Terje Pedersen, turistchef.

I stället för en vacker vy över torget med Fredrikskyrkan som en kuliss i bakgrunden gick det bara att se moln och himmel. Den felvända bilden upptäcktes av tittarna som slog larm till kommunen via mejl och telefonsamtal. Det var till och med boende uppe i Luleå som hörde av sig.

– Ja, det blev raska reaktioner över att kameran visade alldeles för mycket himmel, säger Terje Pedersen.

Karlskrona kommun kunde med hjälp av en kran rikta kameran rätt igen.

– Jag är tacksam över allt visat intresse. Det visar att Karlskrona intresserar folk ute i världen, säger Terje Pedersen.

Teorin om varför webbkamerans vinkel blev så tokig är att någon stötte till den när ställningarna skulle tas ned efter renoveringen av Rådhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer