Oskar Sternulf är med på QX-ekipaget i Sthlm Pride. Foto: Jonas Persson

Karlskrona-dramatikern i Pridetåget

Uppdaterad
Publicerad

När Prideparaden i dag rullar genom Stockholms gator är Karlskronadramatikern Oskar Sternulf med på tåget.

Oskar Sternulf är född och uppvuxen i Lyckeby, men bor sedan ett tag tillbaka i Stockholm. För omkring två och ett halvt år sedan kom han ut som bisexuell, något som han sedermera har skrivit en teatermonolog om. Pjäsen heter Komma ut, och handlar om hur olika personer bemöts när det sker.

– En del av den är självupplevd, men det mesta är fantasi. Pjäsen hade urpremiär på Karlskrona pride tidigare i somras, och har för bara några veckor sedan förlagts till teaterförlaget Colombine, vilket är väldigt hedrande eftersom det är mitt första jobb som dramatiker, säger Oskar Sternulf till SVT Nyheter Blekinge.

När Oskar själv kom ut till släkt och vänner blev det blandade reaktioner.

– Jag har en nära släkting i Karlskrona som jag inte har pratat med sedan dess. Hen sa att hen behövde tid för att bearbeta det, men jag känner att det inte påverkar dennes liv vad jag gör och inte gör. Lika lite som det påverkar mig vilken läggning du har.

Åker med QX-flaket

När SVT Nyheter Blekinge når Oskar Sternulf är han precis på väg till Prideparaden, efter att ha ätit brunch hos SVT-profilen Pekka Heino.

– Min sambo jobbar på HBTQ-magasinet QX, så vi ska faktiskt åka med deras flak i år. Det brukar alltid vara ett av de mest populära inslagen i paraden, alla sjunger och dansar. Det är en tidning som har betytt väldigt mycket för communityn.

Varför behövs Pride i dag, anser du?

– Världen blir ju bara råare och råare. Men man ska alltid bemöta hat med kärlek och fakta. Och Pride är ju kärlek rätt igenom, oavsett om du är lång eller kort, straight eller homosexuell, Blekinge-bo eller noll-åtta. Alla som tror på människans lika värde är välkomna!

  • Pjäsen är skriven av Oskar Sternulf, inspirerad av Anders Öhrmans bok med samma namn.
  • Kommer att spelas på moment:teater i Stockholm, men även på Kalmar Pride i september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2016

Mer i ämnet