Yvonne Walther och Magnus Larsson (C) tror på en blommande landsbygd. Foto: Sigrid Hallqvist/SVT

Så ska Karlskronas ödehus få nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

I våras påbörjade Karlskrona kommun arbetet med att kartlägga alla ödehus runt om i kommunen. Snart kommer rapporten från kommunbygderådet som kartlagt de tomma bostäderna.

Flera kommuner har satt igång med liknande kartläggningar för att fylla sina ödehus. Falkenberg är en kommun som ofta kommer upp när man pratar om metoden, enligt kommunalrådet Magnus Larsson (C).

– Vi har föreningar med god lokalkännedom som vi kan ta hjälp av. De kollar på sina närområden och på vilka ägare som man kan göra en påstötning om att det kanske är dags att fundera på hur deras hus kan komma till bättre användning, säger Magnus Larsson (C), kommunalråd i Karlskrona kommun.

Sveriges övergivna platser

SVT förklarar: Så utforskar du ödeplatserna lagligt 

Känslomässiga kopplingar

Varför vissa ägare låter sina hus stå och förfalla istället för att sälja eller rusta upp kan för många vara ett stort frågetecken. Enligt Magnus Larsson (C) kan det bland annat bero på känslomässiga band.

– Det kan vara privatpersoner som inte kommer till skott att hyra ut det. Det kan vara föräldrahem som man inte har tid att ta hand om, men man behåller det av nostalgiska skäl.

Hus med potential

Landsbygdsutvecklaren Yvonne Walther tror att det kan finnas en del obebodda hus runt om i Karlskrona kommun som har potential till att renoveras och bli privatbostäder eller exempelvis affärer.

– Än så länge har ett tiotal privatpersoner hört av sig till mig för att tipsa om ödehus. Jag inväntar en rapport från kommunbygderådet och där hoppas jag få in en del också, säger Yvonne Walther som understryker att hon tacksamt tar emot alla tips hon kan få.

Se mer av ödehuset i Nättraby ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet