Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera rutor på Ronneby Stadshus har krossats av en man som aggressivt kastade sten på tisdagseftermiddagen. Säkerhetschef Roland Edvinsson säger till SVT Nyheter att skadegörelsen kan kosta ”några hundra tusen”. Foto: Erik Lundmark/SVT

Stenkastare krossade 30-tal rutor på stadshuset i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal fönster på Ronneby Stadshus har krossats under tisdagseftermiddagen. En våldsam man kastade sten och greps senare av polis.

Det var strax efter halv två på tisdagseftermiddagen som mannen ska ha börjat kasta sten mot stadshusets fasad och agerat våldsamt, efter ett besök hos socialförvaltningen. Något som Sydöstran var först med att rapportera om.

– Han var rätt utåtagerande, det var väldigt olustigt. Det var mycket personal som hörde hur det small högt i hela huset, säger säkerhetschefen Roland Edvinsson till SVT.

Anmälan om skadegörelse

Polisen grep senare stenkastaren på plats och transporterade honom till sjukhus.

– Han är nu misstänkt för skadegörelse, en anmälan har upprättats, berättar Calle Persson på polisens ledningscentral.

Även kommundirektör Carl-Martin Lanér var på plats och hörde hur det small.

– Det är bedrövligt och allvarligt på olika sätt. Det påverkar vår personal och är bara ren tur att ingen kom till skada, säger han till SVT.

Dyr reparation

Stora delar av fasaden samt entrén och socialförvaltningens fönster skadades. Även kommunalråd Roger Fredrikssons (M) kontor ska ha fått sina fönster förstörda.

Nu ska glasen tillfälligt täckas för, då det är oklart när reparationen kan ske. Roland Edvinsson menar att det kommer att bli en dyr prislapp.

– Det ser inte speciellt kul ut. Mellan tummen och pekfingret gissar jag att det rör sig om några hundra tusen, säger han.

Stenkastaren står sedan tidigare åtalad för delaktighet i Ronnebyupploppet för två år sedan, enligt Sydöstran.

Det är oklart när glasen kan repareras. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.