Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson har delvis undanhållit sanningen kring den stöld hon dömdes för 2012 Foto: Polisen/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kristdemokraternas toppnamn mörkade stöld för partiet

Uppdaterad
Publicerad

En av kristdemokraternas toppkandidater i Blekinge, Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson, stal pengar från en äldre kvinna.
Men trots att politikern erkänt och dömts undanhöll hon uppgifterna för partiet.

Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson, 33,  är i valrörelsen en av partiets mest profilerade i Blekinge och har drivit riktade kampanjer i äldrefrågor. Hon står som partiets tredjenamn på kommunlistan i Karlskrona och på fjärde plats på riksdagslistan. Hon är dessutom ordförande för partiet i Karlskrona och lokal valledare.

Men att hon själv i november 2012 dömdes för att ha stulit drygt 500 kronor från en åldring är någonting som Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson delvis undanhållit för partiet.

– Jag kände till historien i delar, men nya omständigheter har framkommit, säger KD:s gruppledare i Karlskrona, Tommy Olsson.

”Borde betalat tidigare”

KD-ordföranden är i dag själv mycket ångerfull.

– Jag önskar att jag kunde vrida tillbaka klockan och få det här ogjort. Jag har mått dåligt av det här sedan det hände. Men samtidigt får jag stå för det och ta ansvar för det, säger Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson.

SVT Blekingenytt kan i dag avslöja att Emilsson Lainesdotter dessutom struntade i att följa tingsrättens dom om att betala 500 kronor till Brottsofferfonden. Först i fredags betalade hon sedan skulden hamnat hos Kronofogden – nästan två år efter att dom fallit.

– Jag borde naturligtvis ha betalat den tidigare, men det har funnits mycket annat att ta hand om också, säger hon.

Fångades av övervakningskameran

Stölden skedde i en matvarubutik i centrala Karlskrona sommaren 2012. En då 77-årig kvinna hade glömt sin plånbok vid kassan och övervakningskameran fångade när Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson tog plånboken, tittade i den för att sedan ta den med sig.

Den innehöll drygt 500 kronor, en lott samt ett Ica-kort och med hjälp av butikens kamerabilder kunde polisen identifiera politikern som först nekade. Först i ett senare skede valde hon att erkänna.

Vid tidpunkten arbetade politikern samtidigt med att starta ett stödcentrum för unga brottsoffer i sin hemkommun.

Av utredningen framgår att den 77-åriga kvinnan mådde dåligt efter stölden och att hon kände sig både ”ledsen och arg”.

Det var med hjälp av butikens övervakningskamera som KD-toppen Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson kunde knytas till plånboksstölden. Plånboken hade glömts kvar av en då 77-årig kvinna och innehöll drygt 500 kronor när den stals. I ett första polisförhör förnekade Lainesdotter Emilsson stölden och först i ett andra förhör medgav hon att hon tagit plånboken, som också påträffades i hennes bostad i samband med en husrannsakan. KD-kandidaten medgav då också att den innehöll pengar när hon tog den. Hon dömdes i november 2012 till villkorlig dom och till att betala 500 kronor till brottsofferfonden – pengar som alltså först betalades i förra veckan. Då hade ärendet sedan länge överlämnats till Kronofogdemyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer