Arkivbild från produktionen i Fågelmara. Foto: SVT

Ketchupmaskin trasig i veckor – produktionen påverkad

Publicerad

Maskinen som tillverkar ketchup har inte fungerat på flera veckor. Produktionen har vissa dagar fått stängas ner helt.

– Vår fyllarmaskin fungerar inte som den ska, säger Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på Orkla Foods som har fabrik i Fågelmara utanför Karlskrona.

Fabriken i Fågelmara är den största anläggningen för tomatketchup i Norden. Här tillverkas 27 000 ton ketchup varje år.

Men sedan ett par veckor tillbaka har det varit problem med ketchupproduktionen – då delar på en maskin inte fungerat. Det handlar om den så kallade fyllarmaskinen, den delen av maskineriet som ska fylla flaskorna med den färdiga produkten.

– Vi har tvingats stänga ner en linje under vissa dagar. Det här har pågått i ett par veckor och då har produktionen fått stå stilla någon dag då och då. När den har kunnat vara igång har det gått långsammare, så det fungerar inte optimalt, säger företagets kommunikationsdirektör Cecilia Gannedahl.

Det är nya delar till maskinen som har levererats, men som inte fungerat och som då fått skickas tillbaka igen vid flera tillfällen.

Hur påverkar det här tillgången på ketchup?

– Det har hittills inte påverkat kunderna och inte vår försörjning. Vi har en överkapacitet för att det ska kunna ske avbrott. Men det är klart att skulle det stå helt stilla under en längre tid, då kan det orsaka problem.

Nya delar kommer i veckan

Nu ska fyllarmaskinen uppdateras med nya delar och leverantörer är på plats i Fågelmara under den här veckan för att lösa problemet.

– Delar har gått sönder och det har tagit längre tid än vad vi trott att få nya leveranser. Men av den information jag fått så ska det här vara avhjälpt under den här veckan, säger Cecilia Gannedahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.