Det har varit trångt på badplatserna i helgen – något som flera hör av sig till regionen om dagligen. Foto: SVT

Klagomål om trängsel når regionen dagligen

Uppdaterad
Publicerad

Så gott som dagligen får regionen signaler om att det är trångt på badplatser runt om i länet. I helgen uppmanades kommunerna att förtydliga sina skyltar på stränderna och att värdar skulle finnas på plats för extra information.
– Det här är signaler som man bör ta på allvar, säger smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö.

Det kommer in klagomål till Region Blekinge gällande trängsel på olika platser i länet. Främst handlar det om badstränder och restauranger, men också om skärgårdstrafiken och Polenfärjan.

– Jag får mejl och telefonsamtal från medborgare som har upplevt att de tycker att det varit trångt ute på en restaurang de har besökt eller på en badstrand de varit på. Det är signaler som man bör ta på allvar, säger smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö.

Allas ansvar

Gäller det restauranger skickar smittskyddsläkaren informationen vidare till kommunernas miljökontor som har tillsynsansvaret.

– På badstränderna är det var och ens ansvar att hålla avståndet. Inför denna helgen hade jag kontakt med kommunerna att man skulle förtydliga de skyltar som redan fanns och skicka ut sina värdar för att försöka övertala folk att sära lite på sig.

Men värdarna har egentligen inget mandat till att tvinga folk att flytta på sig.

– Det är ingen som har några maktmedel att ta till. Här gäller att alla tar sitt ansvar. Jag skulle säga att om man kommer till en strand där det är mycket folk, då ska man gå därifrån och välja en annan plats, säger Bengt Wittesjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer