Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förutom att förbereda sig inför bogseringen pågår just nu ett omfattande arbete med att tvätta allt materiell som är kontaminerad av oljan, i klippet ovan berättar Johan Månsson, koordinator inom oljeupptagning på Kustbevakningen, mer om detta. Foto: Jerker Hagman/SVT

Klart: Marco Polo lämnar Sverige i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Olycksfärjan Marco Polo kommer att bogseras till Gdansk senare i veckan, meddelar Kustbevakningen. Samtidigt rapporteras att ingen ny olja påträffats i havet under helgen, trots att 100 kubikmeter beräknas saknas.

Sedan i torsdags har olycksfärjan Marco Polo legat förtöjd i Stillerydshamnen i Karlshamn. Där har den tömts på resterande bränsle och last.

Och nu står det klart vart färjan ska ta vägen härnäst. Senare under veckan kommer den att bogseras till Gdansk i Polen.

Fartyg på grund utanför Hörvik

– Bogseringen väntas ske under torsdagen, säger Johan Månsson, koordinator inom oljeupptagning på Kustbevakningen.

”Kan komma mer utsläpp”

Bogseringen kommer att följas av Kustbevakningen ända tills färjan lämnar den svenska ekonomiska zonen, för att undvika ytterligare oljespill.

– Vi måste räkna med att det kan komma ut mer utsläpp när vi börjar bogsera ut haveristen, säger Johan Månsson.

Totalt 150 kubikmeter tjockolja tros ha läckt ut i havet efter de senaste veckornas tre grundstötningar. Bara 50 kubikmeter har plockats upp ur havet, men var den återstående oljan tagit vägen är i dagsläget oklart.

I helgen genomförde Kustbevakningen stora sökoperationer med flyg, drönare, fartyg och dykningar. Trots det påträffades ingen ny olja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får du en sammanfattning av grundstötningarna. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet