Foto: SVT/arkiv

Klartecken för gratis utlån av idrottsutrustning

Publicerad

Ett fritidsbibliotek, där barn och unga kan låna idrottsutrustning gratis, kan öppna i Karlskrona i höst. Detta efter att kommunen nu hittat en lokal i Lyckeby där verksamheten kan drivas.

Sedan 2015 har Karlskrona kommun arbetat med att få till ett så kallat fritidsbibliotek där barn och unga kan låna sport- och fritidsartiklar gratis. Nu har kommunen hittat en lokal, Allaktivitetshuset i Lyckeby, där verksamheten kan bedrivas.

RF SISU i Blekinge, som stödjer idrottsföreningar i länet, har länge velat ha en liknande verksamhet i Blekinge.

– Vi har kämpat för att få en fritidsbank till Blekinge under fyra år och därför är det positivt att se att Karlskrona kommun fattar ett beslut som går i den riktningen, säger Olof Ljungberg, RF SISU Blekinge.

Planeras öppna i höst

Genom ett fritidsbibliotek hoppas Olof Ljungberg att fler barn ska få möjlighet att testa olika idrotter.

– Inte sällan är det faktiskt så att för att testa en idrott så krävs det att man köper någon typ av material och det gör att en familj som inte är resursstark kanske inte har möjlighet till det. Här finns det ju möjlighet att låna en grej och tyckte man det var kul kanske man investerar i den, säger Olof Ljungberg,

Mats Mattisson, chef för fritid och anläggningar Karlskrona kommun skriver i ett mail att det ännu inte är helt klart med ett fritidsbibliotek men att kommunen jobbar på att öppna upp detta i höst.

”Nu har vi hittat en lokal som vi kan bedriva den verksamheten i och ett samarbete med en annan förvaltning på så vis har vi en helt annan kostnad för att kunna finna en lösning.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.