Foto: SVT

Klartecken för Hanöauktionen

Publicerad

Det har tagit åtta år – men i september blir affären av. Då säljs ett av Blekinges största turistmål på auktion.

Den som i framtiden vill äga stora delar av en egen ö har chansen när det hålls ö-auktion i stadshuset i Sölvesborg den 2 september. 192 hektar av ön är till salu och utgångspriset ligger på fyra miljoner kronor.

Expolateringsmöjligheterna för det aktuella objektet är begränsade eftersom det i delar handlar om ett skyddat naturområde, men advokat Christer Holmqvist – som fått i uppdrag av tingsrätten att sälja ön – menar att det ändå finns möjligheter.

– Det finns ett stort hjorthägn så jag kan tänka mig att det kan vara av intresse för den som ägnar sig åt jakt. Staten kan vara en annan tänkbar köpare eller någon med gott om pengar och som skulle tycka det var kul att äga ett ställe som Hanö, säger han.

Försäljningen av skärgårdsidyllen har varit en utdragen historia. Redan för åtta år sedan meddelade ägarna att ön var till salu.

Att sedan en av totalt åtta delägare motsatt sig försäljningen har gjort att affären dragit ut på tiden. Tidigt 2015 gick tingsrätten på ägarmajoritetens linje och beslutade om tvångsförsäljning – men det är alltså först i september som auktionen blir av.

Hur ser du på att ägarna inte varit fullt eniga?

– Det har ingen betydelse i det här sammanhanget. Jag har fått i uppdrag av tingsrätten att genomföra affären. Allt är förberett och nu inväntar vi bara auktionen, säger Christer Holmqvist.

Försäljningen av Hanö påverkar inte redan i dag befintliga mark- och fastighetsägare på ön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.