Från Blekinge Tekniska Högskola mot Arnö såg Andreas flera villor där vattnet krupit ända upp till husknuten. Foto: Andreas Kjellsson

Stora vattenmassor i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för stormbyar och mycket höga vattenstånd längs hela Blekinges kust. Flera vägar har stängts av och trafiken vid Borgmästarkajen i Karlskrona har stoppats.

Ovädret har höjt vattennivån i sydöstra Östersjön med runt en meter.

– Vi vill därför varna för översvämningar i källare och har man båt så kan det bli problem med förtöjningen, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

Räddningstjänsten har hjälpt ett antal fastigheter med att pumpa upp vatten. På flera håll har källare översvämmats.

Vattnet började höja redan under dagen och fick sin kulmen vid 20-tiden. Flera vägar fick stängas av. Vägen och cykelbanan är helt stängd mellan Järnvägstorget och Idrottshallen i Karlskrona på Borgmästarkajen. Vägavstängningen gäller tills vattnet sjunkit undan igen, enligt kommunen.

– Vi har ingen räddningsinsats just nu men vi vet att det är runt en meter över det normala och vägar är avstängda här och i Kristianopel, säger Stefan Sjöholm, brandmästare vid räddningstjänsten i Karlskrona.

Foto: Martin Hult

Stormbyar väntas

Mot natten kommer den varningen försvinna. Det kommer även blåsa ordentligt på sina håll i Blekinge, flera färjor har ställt in eller flyttat fram sina avgångar.

– Längs ostkusten kommer det blåsa mycket. Det kan bli stormbyar uppemot 25 meter per sekund i byarna mitt på dagen och annars är det en varning utfärdad för kulingvindar.

Så länge det blåser kan det också komma snö över Blekinge. Ett par centimeter snö över hela länet kan komma, enligt SVT:s meteorolog.

Räddningstjänsten i Karlskrona varnar för att när vattnet drar sig tillbaka så fryser det på. Det innebär att det kan bli väldigt halt och kommunen kommer att salta och lägga sand på vägarna.

Vattnet fortsätter att stiga vid Borgmästarfjärden i Karlskrona. Foto: Elena Johansson

Riktigt kallt väder

En prognos för dagens väder visar på snö och blåst över stora delar av Sverige.

De kommande dagarna och nätterna kommer det också bli flera minusgrader. Under torsdagen kryper temperaturen ner mot minst åtta minusgrader och ännu längre på sidan ställen. Även fredag kväll bli kall, över tio minusgrader inåt landet.

– Så länge det är klart kommer det också vara kallt, men natt mot lördag kan det komma mer snö eller blötsnö och då stiger temperaturerna mot nollan, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

Det går inte längre att se skillnad på havet och kajen i Karlskrona. Foto: Martin Hult
Bryggan utanför Karlskrona Båt & Fiske på Saltö ligger helt under vatten, bara halva bänken som syns. Foto: Johanna Rannebjer

Klass 2-varning

Väderutveckling som väntas innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmans att följa ny information på internet, radio och tv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.