Vattenflödet i Mörrumsån är högt efter stormen Dennis. Foto: SVT/Jennifer Alm

Klass 2-varning för mycket höga flöden i Blekingeåar

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat flera varningar för Blekinge i samband med stormen Dennis. På onsdagseftermiddagen utfärdades klass 2-varningar för mycket höga flöden i både Ronnebyån och Mörrumsån.

Det är just nu ostadigt väder och SMHI har flera varningar i grannlänen och runtom i Sverige. 

I Blekinge har en det sedan förra veckan funnits en klass 1-varning för höga flöden som nu gäller för Bräkneån och Lyckebyån. I Ronnebyån och Mörrumsån däremot har det på onsdagen utfärdats en klass 2-varning för mycket höga flöden. Alltså flöden som i snitt inträffar vart tionde och vart femtionde år.

I Mörrumsån ligger man nu på väldigt höga nivåer, såpass att det svämmar över berättar medarbetare vid Mörrums Kronolaxfiske.

– Det är väldigt mycket, det svämmar över. Vi hade 92 kubikmeter vatten per sekund på morgonen och det har stigit under dagen. Vid årsskiftet mellan 2017 och 2018 hade vi över 100 kubik och nu verkar det vara på väg mot samma nivå till helgen, berättar en person för SVT Nyheter Blekinge.

Vad gör ni på plats?

– Vi har börjat göra lite förebyggande men det är nog hög tid att att tänka till och se till att det inte svämmar in i byggnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.