Vita klumpar av paraffin har flutit i land i Karlskrona och Ronneby. Foto: Länsstyrelsen i Blekinge

Klumpar av paraffin på stränderna i Karlskrona och Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har de senaste dagarna fått flera larm om ilandflutna vita klumpar i Karlskrona och Ronneby kommuner. Analyser visar nu att det rör sig om paraffin.

I ett pressmeddelande säger länsstyrelsen att Kustbevakningen patrullerat berörda områden utmed kusten men att fler fynd inte har gjorts, och att det därför inte är sannolikt att klumparna blir fler.

– Liknande klumpar har tidigare hittats utmed strandlinjen utanför Mörbylånga i Kalmar län, skriver Martin Persson, länsstyrelsen i Blekinge, i pressmeddelandet.

Inte giftigt

Analyser som Kustbevakningen gjorde av klumparna utanför Mörbylånga visar att det i det fallet rörde sig om paraffin som sköljts ut vid rengöring av fartygstankar. Sannolikt är det samma typ av förorening som nu dykt upp i Blekinge.

Enligt länsstyrelsen är paraffinet inte giftigt, men hundägare uppmanas till att ha uppsikt över sina hundar vid promenader längs med kusten.

Stora klumpar av paraffin har även flutit i land på Öland. Foto: Mörbylånga kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.