Drogerna låg gömda i en vägg i lastbilen. Foto: Tullverket

Knarkbeslag i Karlskrona kopplas till internationellt nätverk

Uppdaterad
Publicerad

När Tullverket kontrollerade en dragbil med släp som kom till Karlskrona med färjan från Polen hittades 355 kilo cannabis, gömt i väggen i förarhytten.

Det visades sig att knarksmugglingen var en del av verksamheten i ett internationellt nätverk som misstänks ha smugglat fyra ton knark, uppger Tullverket.

Det stora beslaget i Karlskrona gjordes 13 oktober 2016. Lastbilens chaufförer greps och det visade sig under utredningen att det fanns likheter med beslag i Norge, Polen och Nederländerna. Det ledde till ett internationellt samarbete där tull och polis i länderna samarbetat under ledning av Europol under tre års tid. Nu är smuggelnätverket utslaget, skriver Tullverket.

Nätverket som misstänks ligga bakom den omfattande smugglingen är baserade i Polen och utredningarna lämnades därför till Polen, där 13 personer nu misstänks för grov eller synnerligen grov narkotikasmuggling.

355 kilo cannabis tosg i beslag från lastbilen i Karlskrona. Foto: Tullverket

– Det här ärendet visar vilken betydelse som internationell samverkan har. Det är stora och bra beslag som gjorts i flera länder, men utan samverkan hade de kanske bara resulterat i att kurirerna dömts. Nu har vi istället kunnat medverka till att ett helt nätverk slagits ut, vilket är något som vi på Tullverket har som yttersta mål för vår brottsbekämpning, säger Dan Nilsson, utredare vid tullkriminalen i Karlshamn, i ett pressmeddelande.

Tullverkets scanning av lastbilen avslöjade det dolda utrymmet. Foto: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.