Krögarna tillverkade knarket i ett restaurangkök i Blekinge. Foto: SVT

Knarkfabrikens huvudman erkänner allt – i ny dokumentär

Publicerad

De två Karlskronakockarna tillverkade minst 150 kilo amfetamin i restaurangköket.

Kumpanerna dömdes till långa fängelsestraff – mot sitt nekande.

I en ny dokumentär väljer den i dag 52-årige nyckelspelaren att berätta sanningen eftersom han under tiden i fängelse blivit både klimataktivist och förälskad.

Den omfattande narkotikahärvan nystades upp i maj 2018 när två män hemmahörande i Uppsalatrakten stoppades med fem kilo amfetamin i bilen. Männen häktades misstänkta för grovt narkotikabrott och spåren ledde snart vidare till de två krögarna i Blekinge. Tillsammans med tekniker i skyddsutrustning från Nationellt forensiskt centrum slog polisen till mot en av männens restauranglokaler och arbetet med att säkra spår och bevis pågick i flera timmar.

Några dagar senare kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja de första detaljerna kring krögarnas spektakulära verksamhet.

Knarkfabriken i Karlskrona

Senare visade det sig att det framställts minst 150 kilo amfetamin i lokalerna – motsvarande 1,5 miljoner missbruksdoser.

Blivit klimataktivist i fängelset

Trots omfattande bevisning nekade de två krögarna till brott och menade bland annat att de jobbat på uppdrag åt en hemlig tredje part: den så kallade ”Gubben”.

Både dömdes till långa fängelsestraff och i en ny Spotifydokumentär väljer nu den i dag 52-årige huvudmannen att erkänna allt.

Orsaken, uppger han, är att han i fängelset dels blivit klimataktivist, dels blivit förälskad.

Han berättar också att han varit kriminell i 30 år av sitt liv.

–Jag har gjort väldigt mycket fel i mitt liv och vill nu dra nytta och lärdom av det. Jag vill fokusera på andra problem än mina egna och klimatkrisen är det största vi har.

52-åringen berättar att han är ångerfull över hur hans tidigare liv påverkat miljön:

– Jag tänker bland annat på alla tusentals mil jag kört med bil, säger han i dokumentären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkfabriken i Karlskrona

Mer i ämnet