Foto: SVT

Knarkhundar ska användas i länets alla skolor

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan polisens narkotikahundar få genomsöka Blekinges alla skolor. Först ut blir högstadieskolorna i Karlshamns kommun.

På Österslättsskolan i Karlshamn har det tidigare förekommit droger bland eleverna. Nu får alla målsmän till elever skriva på ett skåpkontrakt som innebär att polisen får söka igenom skolans lokaler med narkotikahundar.

– Vi märker att det är en mer drogliberal syn och den slår igenom. Det har vi skolmedarbetare också utbildats i, men just den här möjligheten att polisen skulle kunna göra undersökningar här med hundar, det är ett komplement till det andra vi gör, säger Gurli Lindvall, rektor på Österslättsskolan.

Diskuterats i flera år

Kommunen har diskuterat frågan med narkotikahundar under flera år. Från och med höstterminen ska polisen få tillträde till Karlshamns tre högstadieskolors lokaler. Patrik Håkansson, chef för utbildningsförvaltningen ser det som en förebyggande insats – att det inte ska finnas någon möjlighet att förvara narkotika på skolorna.

– Jag har inte fått några negativa reaktioner på detta. Vårdnadshavarna vill inte att det ska finnas narkotika på skolorna. Jag är inte alls orolig för den kritiken, säger Patrik Håkansson.

Karlshamn först ut

Att söka igenom elevernas skåp är inte unikt i Sverige. Däremot blir Karlshamn först ut i Blekinge. Polisens genomsökningar ska ske efter skoltid och tanken är att arbetssättet så småningom ska införas på länets alla skolor.

– Larmar personalen om något konkret narkotikabrott så kommer vi att ingripa utifrån det, men annars kommer det här att vara en planerad verksamhet som vi gör vid vissa tillfällen under terminen, säger kommunpolis Mats Hadartz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.