Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under sommarlovet befinner sig ungdomar i en mer riskfylld situation, då färre vuxna finns runtomkring. I klippet kan du höra brottsförebyggande samordnare Annie Lee berätta om den kampanj som nu tagits fram för att stötta föräldrar. Foto: SVT

Knepet för ett tryggare sommarlov: Bli en dryg förälder

Publicerad

Länsstyrelsen har nu tillsammans med Blekinges kommuner tagit fram en kampanj som ska hjälpa föräldrar till tonåringar.

Sommarlovet kan bidra till ökade risker i ungdomarnas liv – därför lyfts ett förebyggande föräldraskapsstöd fram.

Kampanjen heter ”Stolta dryga föräldrar” och är framtagen av Länsstyrelsen Blekinge tillsammans med alla länets fem kommuner.

När vanor och rutiner i länets skolor snart byts mot sommarledighet dyker både möjligheter och risker upp i ungdomarnas liv. Det är anledningen till att kampanjen nu presenteras – som ett stöd till föräldrar i Blekinge.

– Syftet med kampanjen är att föräldrar ska kunna hitta till det föräldraskapsstöd som finns i Blekinges alla kommuner. Det handlar om alltifrån stödnummer man kan ringa, till olika typer av föräldrastödsprogram där man träffas i grupp, säger Annie Lee, brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen Blekinge.

Större risker under sommarlovet

Kampanjen kommer bland annat synas i sociala medier – och drar igång i dag inför sommarlovet.

– Det är lov, man är ledig och risken är att man befinner sig i miljöer där det inte finns några vuxna. Det blir då extra viktigt att man som förälder pratar extra mycket med sina barn under sommaren.

I klippet: Hör mer om varför kampanjen behövs och se ett smakprov av kampanjfilmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.