Upphandling av räkfrossa granskas av Konkurrensverket

Uppdaterad
Publicerad

Affärsverken i Blekinge ska ha låtit en leverantör anordna räkfrossor på en skärgårdsbåt för miljonbelopp utan en regelrätt upphandling. Nu inleder Konkurrensverket en granskning av ärendet.

På en av sina skärgårdsbåtar har det kommunala bolaget Affärsverken i Karlskrona sedan en tid anordnat räkfrossor. När de inför 2020 skulle skriva ett nytt avtal valde de enligt uppgift till Konkurrensverket att göra det genom en direktupphandling, trots att värdet beräknas till 1,3 miljoner kronor och därmed överstiger direktupphandlingsgränsen kraftigt.

Nu inleder Konkurrensverket en granskning av ärendet.

Affärsverkens marknadschef Anna Claesson säger i en kommentar att de menar att upphandlingen är korrekt hanterad, då den skedde genom en så kallad direktupphandling av koncession, där beloppsgränsen ligger högre än i en vanlig direktupphandling.

Sedan tidigare har P4 Blekinge i en granskning avslöjat flera oegentligheter i Affärsverken rörande ett inköp av en ny skärgårdsbåt. Efter avslöjandena inledde bolaget en interngranskning, som nu resulterat i att en chef blir av med sin chefsbefattning samt skärpta rutiner kring upphandlingar och resor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.