Roger Fredriksson (M), kommunalråd i Ronneby är kritisk till fredagsbönerna i Brunnsparken. Foto: SVT

Kommunalråd vill stoppa fredagsbönerna i Brunnsparken

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska kulturföreningen i Ronneby har fått tillstånd att utöva fredagsbön i Brunnsparken. Detta är något som kommunalrådet Roger Fredriksson (M) är kritisk till och som han nu vill stoppa.

Förra veckan beviljades Islamiska kulturföreningen tillstånd av polisen att utföra fredagsbön i Brunnshallarna i Brunnsparken – för att minska smittspridningen av covid-19. Tillståndet gäller från sista juli till sista september.

Detta är något som fått kommunalrådet Roger Fredriksson (M) att reagera.

– Jag tycker inte att vi ska använda Brunnsparken som en stadigvarande plats för utövande av religion eller andra yttringar. Det här är ett besöksmål som vi är kända för i Ronneby och att abonnera permanent här sänder fler signaler, säger han.

”Inga problem med tillfälligt tillstånd”

Oppositionsrådet Magnus Petersson (S) är oförstående till kritiken.

– Det är ett tillfälligt tillstånd som de har fått och jag ser inga problem med det. Börjar man diskutera det här får man diskutera vilka företag och föreningar som ska få vara här och om exempelvis Frälsningsarmén ska få sjunga sånger på torget, säger han.

Vill stoppa bönerna

Roger Fredriksson (M) arbetar nu för att kunna stoppa fredagsbönerna, om föreningen fortsätter att ansöka om förlängt tillstånd. 

– Vi kommer titta på hur juridiken ser ut i de här frågorna och om det över huvud taget finns något lagrum för oss att agera, säger han.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Islamiska kulturföreningen utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.