Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson kände först inte till besparingen på skolmaten. Senare försvarar han beslutet. Foto: SVT/Jerker Hagman

Kommunalrådet kände inte till besparingen på skolmaten

Publicerad

Att kommunens besparingskrav även drabbar barnens skolmat kom som en överraskning för kommunalrådet.

– Politiker är inte insatta i varje detalj, säger Per-Ola Mattsson (S).

Kommunalrådet var i oktober med och beslutade att kommunen under två år ska spara 50 miljoner kronor på personal. Men han visste inte att det skulle drabba barnens skolmat, som står för 3,6 miljoner kronor av besparingen.

– Det du berättar är en nyhet för mig, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

”De har gjort helt rätt”

Per-Ola Mattsson ber att få återkomma och säger i ett senare samtal med SVT att tjänstemännen som ansvarar för skolmaten har valt att behålla personal och i stället gör en besparing på skolmaten.

– Kommunstyrelsen har beslutat om personalminskning inom kommunen för att spara 50 miljoner kronor. I stället för att kostenheten gör sin personalminskning fullt ut, väljer de att förändra skolmatsedeln. De har gjort helt rätt tycker jag.

Varför kände du inte till besparingen på barnens skolmat?

– Politiken är inte inne i varje detalj, utan vi tar besluten och sedan är det verksamheten som verkställer, säger kommunalrådet.

Oppositionen: Sälj mark i stället

Oppositionsråd Magnus Gärdebring (M) var också med och tog beslutet att kommunen ska spara 50 miljoner kronor. Men han är inte överens med kommunalrådet om att besparing på skolmaten är rätt väg att gå.

Oppositionsråd Magnus Gärdebring (M) Foto: Towe Olsson/SVT

Han vill i stället att kommunen säljer mark och lägger mindre pengar på dansscenen i Lokstallarna och nybygget av Asarums IF:s klubbstuga.

– Att koalitionens misskötsel av kommunens ekonomi drabbar våra barn är oacceptabelt.

I videoklippet ovan säger kommunalrådet att barnen även fortsättningsvis ska få bra mat i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.