Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Marie Björnsson, HR-chef i Karlshamns kommun hur de förbereder verksamheterna inför en eventuell strejk. Foto: SVT

Kommunals strejk närmar sig – så påverkas Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna avbröts mellan fackförbundet Kommunal och SKR. Detta på grund av missnöje med dygnsvila och lönevillkor.

I Blekinge påverkas Karlshamn och Karlskrona.

– Konsekvenserna blir att vi inte kan laga mat i samma utsträckning som vi brukar i de berörda verksamheterna, säger Marie Björnsson i Karlshamns kommun.

Kommunals strejk påverkar hela landet, där Blekinge inte är ett undantag. Här i länet är det i Karlshamn och Karlskrona som man nu förbereder sig för en strejk på torsdag denna vecka.

– Det är främst kökspersonal och lokalvårdare inom skolor och äldreomsorgen som ger sig ut på strejk, säger Oskar Engström, som jobbar för Kommunal i Karlskrona.

Enligt honom är det två stora sakfrågor på agendan.

– Lön och dygnsvila.

I Karlshamn kommun har man förberett sig för en eventuell strejk.

– Vårt största fokus är att våra brukare, elever och barn ska drabbas så lite som möjligt, säger Marie Björnsson, HR-chef i Karlshamns kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.