Mejlen från HR-avdelningen, som ska tolka regler och avtal, uppmanar löneavdelningen att godkänna felaktiga utbetalningar. Foto: SVT

Kommunanställda fick ersättning – utan att visa kvitton

Uppdaterad
Publicerad

Anställda inom Karlskrona kommun har fått betalt för privata utlägg utan att behöva redovisa kvitton. Det ska enligt uppgifter handla om betydande belopp som har godkänts i strid mot attesteringsreglerna.

När anställda inom Karlskrona kommun har gjort privata utlägg upp till 500 kronor har de fått ersättning för det utan att behöva redovisa kvitton för inköpen. Det framgår av en intern mejlkonversation mellan löneavdelningen och HR-avdelningen, som SVT har tagit del av. Det innebär i princip att anställda har kunnat köpa vad som helst för upp till 500 kronor – och sedan få ersättning med skattepengar.

– Är det så att vi släpper igenom personliga utlägg utan att det kan styrkas med kvitton ska det stoppas omgående. Det ska inte få förekomma, säger Patrik Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

Strider mot interna reglerna

Enligt uppgifter till SVT ska ett stort antal personliga utlägg utan kvitton ha godkänts och betalats bara under det senaste året. Men om det gjorts privata inköp är ännu oklart.

– När det gäller alla utlägg ska det finnas kvitton, oavsett om det handlar om en krona eller 1000 kronor. Det säger våra interna regler. Det här får jag ta direkt, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör.

”Har chef attesterat så betalar ni ut”

I konversationen skriver HR-specialisten: ”alla har samma ingång: har chef attesterat så betalar ni ut”, men också att det vore ”toppenbra om chefen får en blänkare om att detta är fel”.

Patrik Hansson (S) fick ta del av skriftväxlingen under julhelgen.

– Samma dag som jag fick titta på korrespondensen agerade jag. Jag har bett kommunchefen och ekonomichefen att undersöka saken, och beordrat att det ska stoppas omgående om det fortfarande förekommer, säger han.

Hur allvarligt är det här?

– Är man intresserad av ersättning för privata utlägg får man se till att hålla reda på sina kvitton, så enkelt är det.

”Helt ofattbart”

Även oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) reagerar kraftigt på uppgifterna.

– Jag är oerhört förvånad och bekymrad om att direktiv har skickats ut uppifrån om att betala utlägg som strider mot attestreglerna. Det är helt ofattbart, jag förstår inte hur man kan formulera sig så, säger Camilla Brunsberg (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

Mer i ämnet