• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Omsorgschef Torill Skaar Magnusson tycker att det är sorgligt att det allvarliga missförhållandet har skett. Hör mer i klippet. Foto: Towe Olsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Omsorgspersonal riskerar avsked – allvarligt missförhållande på boende

Uppdaterad
Publicerad

Personal som behandlade en vårdtagare illa riskerar att avskedas.

– Vi håller på med en utredning och ska ta reda på vem som gjorde vad, säger Karlshamns omsorgschef Torill Skaar Magnusson.

Personal inom omsorgen i Karlshamns kommun gjorde nyligen en lex Sarah-anmälan. Kommunen anmälde även det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) eftersom ett allvarligt missförhållande skett på ett av kommunens särskilda boenden.

Personalen är i tjänst

Personal hade bland annat skrikit åt en vårdtagare och och ska även ha stängt av personens larm eftersom man tyckte det användes för ofta.

– Det här är allvarligt, olyckligt och hör inte till professionen. Jag har svårt att förstå att människor kan bemöta en person på detta sätt, säger omsorgschef Torill Skaar Magnusson.

Personalen på det aktuella boendet är fortfarande i tjänst, men Torill Skaar Magnusson poängterar att konsekvenser är att vänta.

Det kan röra sig om avskedanden, varningar, förflyttningar eller att en handlingsplan tas fram.

Utreder saken vidare

Kommunen håller just nu på med en arbetsrättslig utredning där man ska ta reda på orsaken till händelsen och vilka i personalen som gjorde vad.

Kan anhöriga och boende lita på att det här inte sker igen?

– Det hoppas jag. Vi tar det här på allra största allvar, säger Torill Skaar Magnusson.

I en tidigare version av den här texten stod det att personal stoppat papper i munnen på vårdtagaren. Efter ett förtydligande från Karlshamns kommun står det klart att vårdtagaren tystade sig själv med papper av rädsla för de anställda på boendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer