Att kommunen vill driva en egen arbetsförmedling splittrar politikerna. Hör Magnus Gärdebring (M) och Ulla Sandgren (S) berätta mer i klippet. Foto: Towe Olsson/SVT

S-politikern: ”Jag ser inte att vi konkurrerar med företag”

Publicerad

Politikerna i nämnden för arbete och välfärd var eniga när de beslutade att Karlshamns kommun skulle ansöka om att få förmedla jobb.

Men nu vill oppositionen att kommunen drar tillbaka ansökan.

I januari klubbade politikerna i nämnden för arbete och välfärd att kommunen skulle ansöka om att få bli leverantör hos Arbetsförmedlingen och på så sätt driva en egen jobbmatchningstjänst. Politikerna var eniga när de fattade beslutet.

I efterhand har oppositionen riktat kritik mot beslutet och kräver att kommunen tänker om. Enligt Magnus Gärdebring (M) står det först nu klart att agerande kan få allvarliga konsekvenser för de nio privata jobbförmedlingsföretag som redan finns i Karlshamn.

– I underlaget som presenterades för nämnden framgick det inte vilka konsekvenserna var och det kan vi bara beklaga. Så fort vi fick upp ögonen för detta reagerade vi, säger Magnus Gärdebring, som nu vill att beslutet rivs upp.

Ordföranden tycker inte att de konkurrerar

Ulla Sandgren (S) är ordförande i nämnden och ser inga problem med att kommunen vill starta en egen arbetsförmedling.

– Vi ser inte att vi konkurrerar, utan vi kompletterar företagen.

Kan du förstå att företagen är rädda för att ni ska ta deras arbetssökande och att de tvingas stänga ner?

– Jag ser inte det som en risk.

Hör Ulla Sandgren berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.