Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En lång rättsprocess är avslutad – men nya långa rättsprocesser kan ta vid, menar företrädare för Ronneby kommun. Foto: Karin Karltun/SVT

Kommunen om PFAS-domen: ”Finns inga vinnare”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen behöver tid på sig att analysera domen och kommande skadeståndsanspråk kan leda till ytterligare en flerårig process. Det är beskeden från Ronneby kommun under en presskonferens under eftermiddagen.

Högsta domstolens dom innebär att Ronneby kommun är skadeståndsskyldiga för att Kallingeinvånarna under flera års tid fått i sig stora mängder PFAS genom dricksvattnet.

Men hur stora skadestånd det kan bli tal om kan bli fråga för en helt ny rättsprocess.

Vattenskandalen i Kallinge

– Vi måste veta vad domen innebär. Vem ska ha skadestånd, hur mycket ska man ha. Alla detaljer måste klaras ut innan vi vet vad det handlar om egentligen, säger Ronny Johannesson (M), ordförande i Ronneby Miljö och Teknik AB.

Oklart rättsläge

Han utesluter inte att frågan om faktiska skadestånd kan bli en långårig rättslig process framåt. Men hoppas själv att kommunen och Kallingeborna kan nå en förlikning med ett schablonbelopp.

– Ingen tycker det är en bra situation vi hamnat i, det finns inga vinnare. Däremot har det varit viktigt att reda ut rättsläget för det har varit oklart, säger Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Livsmedelsverket får kritik

Samtidigt levereras en känga till Livsmedelsverket, som kommunen anser har viss skuld i det inträffade.

– Vi har vid varje tillfälle följt Livsmedelsverkets rekommendationer och anvisningar om dricksvatten. Det finns i dag 66 parametrar man mäter på vattnet, och 2013 var inte PFAS med som parameter. Vi kunde inte ha gjort något för att förhindra detta, för den expertisen sitter på Livsmedelsverket och det är de som har att bedöma vad man kan och bör göra, säger Ronny Johannesson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här jublar PFAS-föreningen när Högsta domstolens beslut meddelas. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet