Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om Kronofogden inte lyckas sälja båten kan transportkostnaderna landa på kommunen. Foto: SVT/Frida Lindhe

Kommunen står för flytten – om ingen köper Studentbåten

Publicerad

Karlskrona kommun hoppas att Studentbåten kan transporteras till en ny ägare redan till midsommar. Samtidigt finns risken att kommunen själv får betala bogseringen – om ingen vill köpa båten.

Efter flera års tvist mellan Karlskrona kommun och båtägaren Christian Carlsson om Studentbåten ska få ligga kvar på Hattholmen eller inte, är det nu upp till Kronofogden att försöka sälja den vidare.

Kronofogden beslutade om utmätning för att kunna täcka skulderna i Christian Carlssons bolag.

Studentbåten i Karlskrona

– Det är vårt slutliga mål att båten ska flyttas från Handelshamnen och vi hoppas att så kommer ske med detta utmätningsbeslut, säger bygglovschef Pär Ridderby.

Carl-Göran Svensson (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, hoppas att Studentbåten kan flyttas redan till midsommar. Men om Kronofogden inte lyckas sälja båten kan transportkostnaderna landa på kommunen.

– Visst, det finns en risk att kommunen får ansvaret, säger Carl-Göran Svensson.

Hattholmsprojektet dröjer

Karlskrona kommun menar att Studentbåten sätter stopp för planeringen av Hattholmsprojektet – en ny stadsdel som ska byggas i området.

Enligt Carl-Göran Svensson genomfördes marksanering efter att de sista boende ombord flyttade ut – och proverna ska ha visat bra resultat.

Så fort båten flyttas kan Hattholmsprojektet ta fart, men Svensson menar att det ändå lär dröja lång tid innan byggnationen kan påbörjas.

– Det är planarbete som ska göras och upphandling med entreprenörer, sånt här tar alltid lång tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbåten i Karlskrona

Mer i ämnet