Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karlskrona kommun ber de föräldrar som kan att ha sina barn hemma från Tullens förskola. Det är ett sätt att minska barngrupperna nu när det är många sjuka i personalen. Foto: SVT/Arkiv

Kommunen vänder: Vädjar till föräldrar att ha barnen hemma

Uppdaterad
Publicerad

I Karlskrona har förskollärare på Tullens förskola uppmanat kommunen att agera för att minska barngrupperna – då personalsituationen blivit ohållbar på grund av coronapandemin.

Nu vädjar kommunen till föräldrar som är föräldralediga eller arbetslösa att hålla sina barn hemma från Tullens förskola – men även andra förskolor över julhelgen.

Arbetslösa och föräldralediga har rätt att lämna sina barn på förskolan 15 timmar per vecka men nu vänder sig Karlskrona kommun till dessa föräldrar – och ber dem att hålla barnen hemma från Tullens förskola från och med i morgon till och med vecka 2.

– Vi gör det för att kunna värna både om barnen och medarbetarna där, säger Håkan Eriksson, Kunskapsnämndens ordförande, Karlskrona kommun.

För två veckor sedan varnade personal på förskolan Tullen i Karlskrona om situationen, och vädjade till föräldrar att hålla sin barn hemma i den mån det går. Dels för att minska arbetsbelastningen, dels för att personalen skulle slippa utsättas för onödig smittorisk.

Nu har förskolan drabbats av ett coronautbrott och bara tre av 14 pedagoger är på jobbet under onsdagen.

Riktar sig till fler föräldrar

Kommunen kommer även be föräldrar till barn med 15 timmarsplacering på andra förskolor att hålla barnen hemma under fyra veckor vid jul- och nyårshelgen.

Enligt kommunen kan fler vårdnadshavare än vanligt behöva vara i tjänst under jul-och nyårsveckorna på grund av coronapandemin, samtidigt som de vill planera för att anställda kan få semester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer