Foto: SVT

Kommunen vill riva upp HVB-avtalen

Uppdaterad
Publicerad

De två avtalen med Västersjöns integration AB är värda nästan 90 miljoner kronor – och kommunen får betala dyrt för tomplatser. Nu ska kommunen undersöka om det går att riva upp avtalen.

De två avtalen tecknades i slutet av 2015, när flyktingströmmen var som störst. Men när regeringen strax därpå skärpte flyktingpolitiken blev istället ett flertal platser på de två boendena i Fur tomma – och kostar kommunen miljonbelopp. Socialchefen Anette Gladher säger till SVT Nyheter Blekinge att hon redan tidigare i år försökt omförhandla avtalen.

– Jag kan bekräfta att omförhandlingsfrågan ställdes vid ett tillfälle under våren, när det stod klart för oss att vi inte skulle fylla det antal platser vi tecknat avtal om. Det fanns då inget intresse av det hos motparten, säger hon.

HVB-avtalen i Karlskrona

– Det gjordes därefter ytterligare ett försök att få till en överenskommelse om avtalet. Det har varit en viktig fråga för oss eftersom avtalet inte har varit anpassat till den verklighet som uppstod efter att regeringen skärpt flyktingpolitiken.

Vill riva upp avtalet

Under gårdagens nämndsammanträde fick Anette Gladher i uppdrag att återigen försöka nå fram till en justering av avtalet – eller att helt enkelt riva upp det. Nu ska hon vända sig till kommunjuristen.

– Jag fick i uppdrag att göra en analys av de juridiska möjligheterna att justera eller säga upp avtalet. Det är givetvis inte helt enkelt och tills vidare är det det som står i avtalen som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HVB-avtalen i Karlskrona

Mer i ämnet