Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ronnebys satsning på så kallade nystartsjobb har resulterat i att de flesta av de som fått chansen, inte längre är beroende av försörjningsstöd. Nu vill kommunen att fler ska ha möjligheten till ett nystartsjobb. Foto: TT

Kommunens satsning: Vill ge fler nystartsjobb

Publicerad

Ronnebys satsning på så kallade nystartsjobb har resulterat i att många inte längre är beroende av försörjningsstöd. Nu vill kommunen att fler ska ha möjlighet till ett nystartsjobb.

Kommunalrådet i Ronneby, Roger Fredriksson (M), är självkritisk och medger att integrationen av de flyktingar som kommit till kommunen sedan 2015, inte alltid har fungerat. Många går i dag utan arbete.

– Vi har ett antal hundra som är på väg att glida lite för långt ifrån arbetsmarknaden än vad som är okej, säger Roger Fredriksson.

Vill bryta trenden

Han hoppas nu att dubbelt så många ska kunna erbjudas nystartsjobb.

– Vi ser att de som inte har varit inne i nystartsjobb, har varit väldigt länge i Sverige. Den stora flyktingkrisen var 2015, det är fem år sedan. Man kanske inte har varit inne i någon riktig åtgärd under hela den tiden. Så det är egentligen för att bryta den trenden och korta den tiden som vi ser den här möjligheten också, säger Roger Fredriksson (M).

Hör mer om kommunens satsning i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer