Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar kommunjurist Markus Grill vad som krävs för att avsätta ett kommunalråd, med anledning av turerna kring Roger Fredriksson (M) i Ronneby. Foto: Henrik Friberg/SVT/ Johan Nilsson/TT

Kommunjuristen: ”Svårt att avsätta ett kommunalråd”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att tre av de fyra koalitionspartier i ”Samling för Ronneby” krävt kommunalrådet Roger Fredrikssons (M) avgång sitter han kvar.

– Det krävs mycket speciella omständigheter för att avsätta ett kommunalråd, säger kommunjurist Markus Grill.

Under tisdagskvällen gick Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i Ronneby ut och krävde Roger Fredrikssons avgång. Partierna ingår, tillsammans med Moderaterna, i majoritetsalliansen ”Samling för Ronneby”.

Men att avsätta ett kommunalråd kräver speciella omständigheter, förklarar kommunjurist Markus Grill.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

– Felaktigheter, ekonomisk brottslighet, att man inte har skött sitt uppdrag på ett korrekt sätt, men det är en väldigt hög tröskel, säger Markus Grill.

Andra alternativ är om man döms till fängelse i två år, eller om det utlyses nyval.

I Ronnebys fall finns bara ett alternativ om styret ska hålla ihop och en ny moderat kommunstyrelseordförande ska efterträda Fredriksson.

– Att han själv väljer att avgå, säger Markus Grill.

Ytterligare en utväg är om det bildas en helt ny majoritet i fullmäktige där partier som i dag inte är en del av styret också ingår.

Något förslag till sådant alternativ finns dock inte i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet