Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) fortsätter trots hård kritik att bjuda på alkohol i rådhuset när Östersjöfestivalen inleds. Foto: SVT

Kommunalrådet i Karlshamn bjuder vip-gäster på alkohol trots kritik

Uppdaterad
Publicerad

När Östersjöfestivalen drar igång inleds festivalen som vanligt med en stor mingelfest i rådhuset. Då bjuder kommunledningen 300 särskilt inbjudna personer på mat och alkohol. Detta trots förra årets hårda kritik mot alkoholtraditionen i rådhuset.

– Det är inte så att det här är en tillställning där man dricker sig berusad. Vi bjuder inte på starksprit utan på vin, öl och alkoholfritt till de som föredrar det, säger kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S), som står som värd för minglet.

Ingen av de övriga Blekingekommunerna bjuder in till privat mingel med inbjuda gäster när deras olika sommarfester inleds. Men i Karlshamn har traditionen pågått i decennier och syftet är att politiker, tjänstemän, företagare, idrottsprofiler och kulturpersonligheter ska träffas och nätverka.

Hård kritik

Förra årets kritiserades alkoholtraditionen skarpt av Blekinge Läns Nykterhetsförbund som inte ansåg att hundratals vip-gäster ska få dricka alkohol för skattepengar.

Men kritiken har inte fått kommunalrådet att bryta traditionen att bjuda på vin och öl i rådhuset när Östersjöfestivalen inleds.

– Nej, vi fortsätter som vi alltid har gjort, säger Per-Ola Mattsson.

Mycket kritisk

Leif Ottosson, ordförande i Blekinge Läns Nykterhetsförbund, är överraskad och mycket kritisk till att Per-Ola Mattsson inte lyssnat på kritiken.

– Vill vip-gästerna dricka öl eller vin bör de betala själva, det ska inte Karlshamns kommun och skattebetalarna stå för. Övriga kommuner är restriktiva, det borde Karlshamns kommun också vara. Men i Karlshamn har man tydligen sina egna regler, säger Leif Ottosson.

Men det är inte enbart kommunalrådet Per-Ola Mattsson som bjuder på mat, öl och vin under Östersjöfestivalen.

Fler fester

På rådhusets bakgård i Karlshamn bjuder festivalutskottets ordförande Christel Friskopp (S) artister, festivalarbetare, politiker och speciellt inbjudna på mat, vin och starköl.

Genom åren har de festerna kostat mellan 60 000 och upp till över 100 000 kronor per gång. Minglet i rådhuset brukar kosta runt 70 000 kronor.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Christel Friskopp (S) utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer