Tomas Olsson är en av konstnärerna som deltar på utställningen på Hanö. Till höger en apa i lera, skapad av Monica Widéhn. Foto: Towe Olsson/SVT

Premiär för coronasäker utställning – med närhet i fokus

Publicerad

Coronapandemin gör att många aktiviteter ställs in. Men en del arrangemang blir faktiskt av. Som skulpturutställningen på Hanö.

– Här är det stora avstånd och frisk luft, det kan inte bli säkrare, säger konstnären Tomas Olsson.

Apor som dyker upp mitt i skogen, färgglada fåglar som sitter kors och tvärs och en rödmålad farkost som lyser som en stark färgklick mitt på ön. Ja, det är några av konstverken som möter besökarna på Hanö.

På lördagen är det premiär för utställningen ”Skulptur i natur på Hanö”.

– Årets tema är närhet och jag tror att nästan alla förstår varför efter denna långa period av avstånd. Vi konstnärer försöker illustrera närhet på olika vis, säger Ann Sofi Ahlberg.

Ann Sofi Ahlberg är med och arrangerar utställningen. Foto: Towe Olsson/SVT

Så började allt

Hon har bott på Hanö sedan 1999 och det var konstnärsvänner till henne, som tidigare hade ställt ut på andra öar, som föreslog att Hanö skulle bli en utställningsö sommartid.

– ”Du bor ju på en ö” sade de till mig och nu är det femte gången vi ställer ut här.

I videoklippet ovan får du följa med när konstverken transporteras ut till Hanö från Nogersund.

Kort om utställningen

Tio konstnärer ställer ut: Johnny Martinsson, Ann Sofi Ahlberg, Noa Andersson, Harry Loontjens, Monica Widéhn, Jonas Ahlberg, Susanne Demåne, Tomas Olsson, Ludvig Ödman och Li Ahlberg.

Utställningen pågår från och med den 22 maj till och med den 22 augusti.

Konstverken finns utspridda i naturen på Hanö längs en slinga på cirka en kilometer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.