Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan hör du konstnärerna Jenny Svensson och Anna Engquist Müller berätta om live-målningen. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Se konstnärernas livemålade tavlor – inför publik på Stumholmen

Publicerad

Här skapar 13 konstnärer tillsammans ett antal stora bilder på en gräsplan nära Stumholmsbron i Karlskrona. De vill göra kultur mer tillgänglig och har därför valt att måla live inför publik.

Det är konstföreningen Konst i blickpunkt som skapat evenemanget som drar nyfikna ögon till sig. Många människor rör sig på Stumholmen under dagen och alla som kommer gående, cyklande eller körandes i bil passerar konstnärerna.

– Man kommer lite närmare dem och får en känsla för hur det är att vara konstnär, säger besökaren Daniel Fransson som vanligtvis bor i Schweiz.

De som målar arbetar i två timmar långa pass. Samtidigt som det är jobbigt att måla så upplever vissa att det är lite knappt om tid för att känna sig färdig med sin del.

– Konst och kultur får alltid stå tillbaka just nu i samhället, så det är jätteviktigt att vi får synas och tala om att det här behövs, säger konstnären Anna Enquist Müller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.