Sölvesborgs kommun Foto: SVT

Konstnärskritik mot slopad konstprocent

Uppdaterad
Publicerad

Konstnärernas riksorganisation i Blekinge, KRO, är oroade över att samstyret i Sölvesborg (SD, M, KD, SoL) vill plocka bort konstprocenten vid nya byggnationer. – Här hoppas jag att Samstyret inte har tänkt färdigt, säger ordföranden i ett pressmeddelande.

I Sölvesborg använder man en version av konstprocenten, vilket betyder att en procent av genomförda bygginvesteringar öronmärks till konstnärlig utsmyckning. Men den modellen kan försvinna. I samstyrets budgetförslag som ska behandlas i kommunfullmäktige i nästa vecka så ges fritid- och kulturnämnden i uppdrag att utreda hur enprocentsregeln kan tas bort.

– Här hoppas jag att Samstyret inte har tänkt färdigt. Det är en mekanism som långsiktigt skapar förutsättningar för kommunen att bli attraktiv och intressant, skriver KRO:s ordförande i Blekinge, konstnären Sofia de la Fuente, i ett pressmeddelande.

Sölvesborg

Ingen regel

Enprocentsregeln är ingen regel eller lag, utan är en rekommendation som kommuner kan välja om de vill använda sig av. Sölvesborg har använt sig av den sedan 2015, bland annat i byggandet av Högtofta skola. Karlshamn och Karlskrona använder sig också av enprocentsregeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet