Malena Olsson är född och uppvuxen i Karlshamn men har bott 28 år i Rom. Nu ställer hon ut sin konst i Väggavarvet. Foto: Stina Sandström/SVT

Internationell konstnär tillbaka på hemmaplan

Publicerad

Under helgen fylls Väggavarvet i Karlshamn av konst med temat maneter. Bakom verken står den internationellt verksamma konstnären Malena Olsson som nu har bestämt sig för att varje sommar ha en utställning här.

Väggavarvet i Karlshamn har tillfälligt töms på båtar och istället fyllts med konst. Akrylmålningar har hängts upp, maneter hänger i taken och tavlor av emaljkoppar har satts upp.

Gemensamt för de alla är att de handlar om maneter och bakom verken står den internationellt verksamma konstnären Malena Olsson.

– Det mysiga med maneter är att det är något som rör sig väldigt väldigt långsamt i alla vatten och något vi måste värna om är att vi får rent vatten och att vi sköter havet, säger Malena Olsson.

TV: Se hela inslaget här

Målningarna är gjorda på en exklusiv segelduk med kolfiber som Malena Olsson har målat med akrylfärg och sedan med krita och penna för att få fram djupen. Foto: Stina Sandström/SVT

Melena Olsson har bott 28 år i Rom där hon varit verksam som konstnär. Nu har hon flyttat till Sverige för kärleken och bor i Åhus. Men det är i Karlshamn som hon har sina rötter.

– Jag ville hemskt gärna göra det här marina temat i min hemstad Karlshamn där jag vuxit upp .

Nu har Karlshamnskonstnären bestämt sig för att varje sommar ha en utställning i Väggavarvet.

– Det är guld värt och det är så roligt. Det här varvet är otroligt sexigt och vackert, säger Malena Olsson.

Längst in i varvet finns en frescomålning som är kalkbruk på duk där Malena Olsson har skrapat in snäckor, sjöborrar och bläckfiskar. ”Landet är förgyllt med bladguld för jorden är guld värd.” Foto: Stina Sandström/SVT

Det är främst måleri hon sysslar med och favoriten är frescomåleriet. Tavlan längst bak i varvet, prydd med en stor jordglob, är just en sådan.

– Landet är alltid förgyllt med bladguld för att jorden är guld värd. På mina världar har också gränserna suddats ut. Den friheten vi har i Sverige att vi kan röra oss fritt över gränsrena är faktiskt en lyx, säger Malena Olsson.

Foto: Stina Sandström/SVT

Under helgen kommer utställningen finnas i Väggavarvet innan den tas ner igen för att på måndag återgå till en arbetsplats.

– Jag tycker att det är en ära att få tillträda den här otroligt coola arbetsplatsen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.