Kyrkoherden i Mörrum-Elleholms församling uttrycker hårda åsikter om romer och muslimer i sociala medier. Kyrkorådet tar fullständigt avstånd från dem, säger vice ordförande. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Efter uttalanden i sociala medier – prästen ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Nedsättande om etniska minoriteter och hårda personangrepp. Prästen Iván Knézy i Mörrum gör en rad kontroversiella uttalanden i sociala medier – samtidigt som han är präst i Svenska kyrkan. 

Iván Knézy är vikarierande kyrkoherde i Mörrum-Elleholms församling, men i sociala medier uttrycker han hårda åsikter om romer och muslimer, något som Sydöstran har berättat om.

Det handlar om påståenden att romer inte vill arbeta eller att araber ska ta över Sverige. Han går också till hårda personangrepp mot politiker, bland andra förre statsministern Fredrik Reinfeldt.

Särskilt hårt går han mot Annika Hirvonen (MP) som han kallar ”blåst i huvet” och att det ”beror på hennes genetiska arv”.

Hänvisar till yttrandefrihet

SVT Nyheter Blekinge har tagit kontakt med kyrkoherden och hans enda kommentar i nuläget är: ”Yttrandefriheten bör gälla för alla”.

– Är man kyrkoherde är man en offentlig person. Då kan man inte bete sig hur som helst, oavsett om det är på torget eller på Facebook, säger vice ordförande i kyrkorådet i Mörrum, Bengt-Olof Björck.

”Grova personangrepp”

Kontraktsprosten Henrik Lindén fördömer prätskollegans uttalanden och vänder sig emot flera av Knézys åsikter.

– Det är åsikter som jag tar avstånd från eftersom de inte är förenliga med Svenska kyrkans värdegrund om alla människors lika värde, säger han.

Vad kyrkoherdens uttalanden kan leda till för konsekvenser är upp till Domkapitlet i Lunds stift, som har öppnat ett ärende där man ska pröva Knèzys lämplighet som präst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.